What’s the worst thing that could happen?

… als de wijk Thoriumreactor voor 3 cent per kWH stroom gaat leveren, zo ergens rond 2030.

Het ergste wat kan gebeuren als je met een integraal Planet Proof onderhoudsplan de komende decennia met je huis aan de slag gaat is dit:

In het slechtste geval zit je met een goed onderhouden huis met een gezond binnenklimaat dat klaar is voor laag temperatuur verwarming en koeling en ben je klaar voor iets anders dan aardgas. Je hebt een ruime keuze aan alternatieven en jij bent de koning van de vrije keuze.

Thorium

Een alternatief is niks doen en wachten tot die mythische Thorium-reactor inderdaad materialiseert. Ik ben er fan van, het lijkt me echt geweldig als er superschone ultraveilige kernenergie komt die je als lokale gemeenschap aan kunt schaffen.

Maar als dat onverhoopt niet zou gebeuren, en de lijken van Thoriumstartups liggen bij bosjes op het kerkhof, dan zit je in een slecht onderhouden huis dat nog steeds van hoogtemperaruuroplossingen afhankelijk is in de winter, met peperdure kolenstroom gekoeld moet worden en waarvan het binnenklimaat niet geconditioneerd kan worden.

Waterstof

Een ander alternatief is je hoop zetten op waterstof. De mythische energiedrager waar de fossiele lobby en de aardgas-industrie op inzet. Hun hoop is dat er straks “overschotten” aan zonnestroom en windenergie gaan ontstaan die dan gratis opgezogen kunnen worden door elektrolyse-machines. Er komen in die visie  private investeerders die deze fabrieken midden op zee gaan bouwen (inclusief zuiver waterleidingen van land naar platform) om daar tijdens het lentefeest (als iedereen op zoek is naar verstopeitjes en niet werkt) drommen specialisten klaar staan om het tijdelijke overschot in waterstof om te zetten. Als backup-plan (want dit geloven ze zelf ook niet echt) schermen ze met “waterstof uit Saoedie Arabië”. De sjeiks daar gaan voor ons namelijk de halve woestijn vol leggen met zonnepanelen waarmee ze voor 2 cent per kWh zonnestroom kunnen maken en die gebruiken voor onze waterstof. Die waterstof wordt dan zonder transportverliezen tegen kostprijs aan ons gegeven omdat de Hollanders in 2020 besloten dat dit het meest kansrijke scenario was op weg naar een CO₂-vrije samenleving. Remeha sorteert vast voor op die toekomst en alle installateurs met vlammetjes in hun logo stemden hoopvol op deze showwinnaar waarmee de ketelomwisseltoekomst veilig gesteld lijkt te zijn.

Op de vraag hoe je met waterstof kunt koelen tijdens steeds frequentere hittegolven komt natuurlijk nooit antwoord.

Stadsverwarming

Tenslotte kan je ook niks blijven doen en wachten op een warmtenet. Dat kan. Ook nu weer zit je ergens in 2040 in een huis waar decennialang aannemers tegen de laagste prijs gedaan wat ze al eeuwen doen…. tegen de laagste prijs leveren waar de klant nog net tevreden mee is. Vloer vervangen maar geen vloerverwarming want dat scheelde €50 per vierkante meter en “de radiatoren op 80 graden krijgen het huis prima warm hoor”.

En alleen in wijken waar ook koelleidingen aangelegd worden (tegen een veelvoud van de prijs en vastrecht) ben je ook voorbereid op een eventuele toename van hittegolven.

Links naar buurt-kernreactoren  waar we nooit meer wat van hoorden

En eentje waar nu in Denemarken aan gewerkt wordt, hij rolt in 2027 in grote aantallen van de lopende band

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *