Nationale nulmeetweek

“Kunnen jullie ons helpen met een warmtepomp voor onze woning?” Zo begint meestal het kennismakingsgesprek als er om hulp gevraagd wordt. Op de wedervraag van hoeveel gas er afscheid genomen moet worden volgt meestal een stilte.

Sinds een jaar doen we niet meer aan advies maar aan hulp bij plannen maken en sinds een paar maanden hebben we dat aangescherpt tot “hulp bij het maken van plannen met een doel”. Want al het geadviseer over losse maatregelen, het werkt gewoon niet, het draagt nergens aan bij. Voor je het weet is iedereen elkaar achterna gelopen en ligt de straat vol zonnepanelen en schakelen tussen mei en september de omvormers in de straat zich uit omdat de spanning in het net boven de 253 Volt dreigt te komen.

Hulp bij een plan met een doel

En om plannen met een doel te kunnen maken hebben we inzicht in de uitgangssituatie nodig. Voor de moeilijke zaken komen we langs met een blowerdoortest-apparaat om de luchtdichtheid van de woning in kaart te brengen maar voor de eenvoudiger zaken hebben we de hulp van de bewoner nodig. We willen namelijk heel graag weten wat de huidige energierekening betekent. En dat willen we deze week in kaart brengen.

Nulmeetweek

Schrijf vanavond alle meterstanden op van gas, elektra (hoog, laag en ook de terugleverstanden als je stroom hebt) en je watermeter. Over een week zullen we een herinnering sturen om het nog eens te doen zodat we dan in een week zonder verwarming en bijna geen verlichting een soort basisverbruik van het huis kennen. In september doen we het dan nog een keer en dan hebben we van twee laagverbruikweken de meterstanden. Die informatie is heel waardevol om te begrijpen wat het jaarverbruik zegt over het gasverbruik voor verwarmen. En dat is weer belangrijk bij het maken maken van plannen met een doel. Maar dat leggen we in een volgend blog graag uit.

Formulier voor meterstanden

(deze tekst kopiëren en bijvoorbeeld in een telefoonnotitie-app zetten?)

Datum 1e meting:

Tijd:

Stand Gasmeter:

Stand Watermeter:

Standen Electra

Laagtarief afgenomen (+T1):

Normaaltarief afgenomen (+T2):

Laagtarief teruggeleverd (-T1):

Normaaltarief teruggeleverd (-T2):

Eventueel opbrengst omvormer:

 

Datum 2e meting :

Tijd:

Stand Gasmeter:

Stand Watermeter:

Standen Electra

Laagtarief afgenomen (+T1):

Normaaltarief afgenomen (+T2):

Laagtarief teruggeleverd (-T1):

Normaaltarief teruggeleverd (-T2):

Eventueel opbrengst omvormer:

 

Nabrander

Als je een slimme gasmeter hebt dan kan je op websites als Mindergas.nl voor €7 per jaar je meter automatisch online laten uitlezen en krijg je per dag inzicht in je verbruik. Je kunt er ook een gewoon gratis account aanmaken om je meterstanden in te voeren en inzicht te krijgen in de relatie tussen de buitentemperatuur en je gasverbruik.


Reacties

2 reacties op “Nationale nulmeetweek”

 1. Hans Koster avatar
  Hans Koster

  Beste Lars,
  ik help je graag en een gasmeter heb ik meer dan 17 jaar niet meer. Wel nog een aparte elektriciteitsmeter voor de warmtepomp.
  Is het niet logisch om naast meterstanden ook de omvang en de aard van het gebruik van de woning vast te leggen?
  Met vriendelijke groet,
  Hans Koster

  1. admin avatar
   admin

   Dag Hans,
   Jazeker, bij de nulmeting wil je alle relevante aspecten vastleggen, maar juist dat basis gasverbruik (of in jouw geval elektra verbruik) is een waarde die maar weinig bekend is, dus daarom dit blogje om het onder de aandacht te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *