Biomeiler of Grondstoffencreamtorium?

Ik was vandaag bij de bouw van een biomeiler bij Roosevelt Biomassa in Voerendaal. De schellen vielen mij van de ogen bij dit bedrijf dat handelt in snoeiafval……luistert!

Biomeiler

Een biomeiler is een stuk bosbodem on steroids. De blaadjes en takjes die in het bos in een jaar verteren tot bosgrond kan je ook op een grote berg gooien en zeiknat maken. De bacteriën op de boomschors gaan dan broeien en op zo’n 40-60 graden in turbomodus de hele berg afbreken tot compost. Die warmte kan je er met slangen uithalen.  Een kilometer zit er in de berg snippers hierboven, lijkt veel maar valt mee. Later meer daarover.

Biomassa is hot

Overal in het land lopen projecten om kolencentrales om te bouwen naar biomassa en her en der pronken Wethouders Duurzaamheid met biomassawijkcentrales die stadsverwarmingswijken van hitte moeten gaan voorzien zodat zij als eerste wijken #vangaslos kunnen maken. Wij van de BV Duurzaamheid roepen al een poos dat dit bizar slechte oplossingen zijn omdat biomassa verbranden niet duurzaam is.

De boom die de wethouder in oven gooit is pas over 70 jaar teruggegroeid maar wordt geacht wel in de tussentijd CO₂ op te nemen …. en dat spoort dus niet. Nog los van het feit dat hogetemperatuurstadsverwarming (HTSV) een smoes is om maar niet te hoeven isoleren terwijl (zie eboek op deze site) “hysterisch isoleren” helemaal niet nodig is om je huis Paris Proof te maken.

Doordat de kabinetten Rutte zich door de energiereuzen om hebben laten lullen om subsidie te geven op oerbossen verbranden is er een krankzinnige incentive ontstaan op het omzagen van alles wat wil branden. Er is een maximum subsidiebedrag per ton boomsnipper die aangevoerd wordt en dit leidt tot de situatie dat heg en snoeiafval nu voor €15 per ton in de oven verdwijnt.

Al die nieuwe centrales draaien 100% op subsidie en dat begint gelukkig door te dringen op het Binnenhof. Als de biomassa namelijk voor €15 per ton verbrandt is is het geld weg. Dit in tegenstelling voor subsidies op wind en zonnestroom, dat is 1x investeren en 15-20 jaar plezier. Zonnepanelen gaan zelfs 40 jaar mee. Biomasssasubsidie is letterlijk euro’s verbranden.

Maar het wordt nog erger!

De biomeiler maakt zoals we zagen “compost”. Dat is een soort oermest annex bodemverbeteraar annex vochtvasthouder. Boeren zijn dol op het spul en betalen er ….. €60 per ton voor. Rekent u even mee? €15 aan materiaal de biomeiler in, 2 jaar wachten en €60 er uit. En daarnaast komt er heel veel energie uit voor een aantal huishoudens per biomeiler van 8 meter doorsnee (dat kan handiger, binnenkort artikel in het boek). En die warmte zit in het temperatuurtraject 60 graden aanvoer, 40 retour wat wij aanmoedigen voor echte duurzame stadseverwarming! De warmte die vrijkomt is ongeveer 30% van wat uit het verbranden diezelfde snippers komt, dus je komt ongeveer 70% te kort. En laat dat nou EXACT de energiebesparing zijn die we toch al moesten realiseren? Volgens mij vertellen de thermofiele bacteriën ons iets…..

Win-win-win!

Mijn voorspelling

Du moment dat de biomassa subsidie stopt zullen slimme boeren en aanpalende dorpen en masse slimme biomeilercentrales gaan bouwen die warmte, zeer waardevolle grondstof en een circulaire economie brengen! Ik heb vandaag met mensen gesproken die ideeën hebben over hoe je biomeilers om kan bouwen van batchmode, zoals ze nu werken,  naar volcontinue en ik ken de bedrijven die daarvoor de spullen kunnen leveren. Ik ga ze maandag bellen.

Er zal geen schilfer boomschors meer beschikbaar zijn voor de megalomane biomassacrematoria van wethouders “duurxaamheid” die beter zouden moeten weten.

Lars

Links : Houtenergierekentool (extern)


Reacties

9 reacties op “Biomeiler of Grondstoffencreamtorium?”

 1. Marjolijn Bos avatar
  Marjolijn Bos

  De subsidies op biomassa lopen in de miljarden, weet ik uit welingelichte kringen.
  Wij zijn een destructieve soort , zoveel is duidelijk.
  Ik ben erg blij met dit artikel en hoop dat het helpt om de schellen van de ambtelijke ogen te doen vallen.

 2. Rob moonen avatar
  Rob moonen

  Rekenfout.
  Een ton biomassa geeft geen ton compost.
  5 ton biomassa 1 ton compost.
  Ik composteer al jaren.

  1. Hallo Rob, bedankt voor de heads up, ik ben absolute newby en zal me de komende weken in sneltreinvaart de eigenschappen eigen maken 🙂

 3. Interessant! Is er sprke van geuremmisie? En kan op brand?

  1. De vomposteringsbedrijven die van huisafval aarde maken moeten hun afval lucht door een berg houtsnippers sturen om de geur op te nemen, eigenijk een biomeiler dus.
   Er is zover mij bekend nog nooit een biomeiler in brand gevlogen, maar dat is ook niet raar als jebedenkt dat er in de berg snippers 100 kuub water gepompt zit.

 4. Ton Voncken avatar
  Ton Voncken

  Beste Lars, ik waardeer je enthousiasme. Ik was ook getuige van de bouw van de biomeiler. Ik ben niet onder de indruk van je verhaal. Het is genuanceerder en de transitie naar duurzaamheid is complexer. groet Ton

  1. Hallo Ton, grappig dat visies zo kunnen verschillen 🙂 Vermoedelijk ben ik enthousiast om andere redenen dan waarvoor jij ging kijken schat ik in.

   1. Beste Lars, Ton,

    Ik ben het helemaal eens met Ton. En denk dat je zijn werk wel kan waarderen:
    https://biotreatcenter.nl/
    Net als de Biomeiler.

    Wellicht een idee om daarin deel te nemen met initiatief voor het optimaliseren van het concept van de biomeiler.

    Het is niet zo eenvoudig en meest een lange weg waarbij veel doorzettingsvermogen nodig is om biogrondstof/-afval tot een renderend product te maken. Waarbij dan ook bijv. de regelgeving er nog niet op is ingesteld. Dus dat kom je ook tegen als start-up.

    Met een aantal getallen, feiten en sommetjes ga je te kort door de bocht. Wacht hiervoor even de rapportage van de Biomeiler af.

    Groet Irma

 5. Mooi bericht , duidelijk verhaal.
  Anno 2022 zitten we in een dreigende crisis wat betreft onbetaalbare brandstof.
  Een biomeiler zal door veel meer mensen moeten worden geadopteerd lijkt me.
  Wie is er heden ten dagen nog.actief op het gebied van biomeilers? Stichtingen, verenigingen, particulieren….
  ik zou hier graag mee willen praten om ervaring op te doen voor de bouw van een biomeiler.
  Please advise
  Groet Chris
  Jcbonninga50@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *