Hoe groot moet een EV-accu zijn?

Inleiding

In een elektrische auto zit een accu om de elektrische energie op te slaan die je nodig hebt om de motor aan te drijven.In tegenstelling tot benzine auto’s waar in alle modellen een tankje van een liter of 35-50 liter zit (75 als je een SUV hebt) is de accu van elektrische auto’s zo ongeveer het meest bepalende feature, meer nog dan vermogen, optrek snelheid of top speed. Maar hoe groot is nou groot genoeg? Een blogje.

1 kWh

PriusIn 2005 mocht ik als een van de eersten “hybride” gaan rijden van mijn baas. Ik werd keihard uitgelachen door mijn collega’s dat ik in zo’n foeilelijke Prius ging rijden. Bij de koffie waren de verlengsnoermoppen schering en inslag hoewel er van opladen met een stekker nog geen eens sprake was, er zat een accu in die remenergie omzette in stroom die gebruikt werd om weer op te trekken. Toen de regering een paar maanden later besloot dat de bijtelling van deze auto fors lager zou worden omdat hij toch wel erg zuinig en schoon was en bleek dat de auto zalig reed verstomde de moppen en hoorde ik af en toe zelfs afgunst. De 1,5 kWh Nikkel Metaalhydride accu verlaagde het verbruik van de auto tot ver onder de 5 liter/100 km en op 80 km wegen was er soms minutenlang geen motorgebrom te horen. Het dromen over een elektrische toekomst was begonnen. Toyota miste echter totaal welke kant de toekomst op bewoog, vergelijkbaar met Kodak dat de digitale camera ontwierp en hem vervolgens in de kast legde omdat het rare ding geen film nodig had. De doorontwikkeling van de auto ging tergend traag.

4 kWh

Plug In PriusIn 2008 probeerde een ondernemer in Californië of je in een omgebouwde Lotus Elise op laptop accu’s kon rijden. En dat kon! Helaas was die auto onbereikbaar voor de gewone man. Ik moest het doen met de opvolger van de originele Prius, eentje waarbij je de inmiddels 4 kWh grote Lithium-accu thuis kon bijladen. Ik was inmiddels zelfstandige en ik kon me in 2015 een tweedehands veroorloven. Ik sleurde me van laadpaal naar laadpaal waar ik soms een heel weekend lang aan de draad hing terwijl de accu na twee uur meestal weer vol zat, geen haan die er naar kraaide. Ik heb er een keer tijdens een hittegolf met storm in de rug 25 kilometer mee gereden zonder dat de motor aansloeg. Het verbruik viel me eigenlijk tegen, nog steeds 3 liter benzine per 100 km. Ik wilde all-electric!

20 kWh

Fiat 500eIn 2017 kon ik een Fiat 500 electric huren terwijl ik wachtte op de Nissan Leaf die was aangekondigd. De auto was een omgebouwde Fiat voor de Californische markt waar je alleen auto’s mag verkopen als zoveel procent van je vloot uitstootloos is. Een zogenaamde compliance car. Opladen met maximaal 3 kW zodat een lege accu 7 uur wachten betekende. Een pitstop bij een snellader behoorde niet tot de opties. De range-anxiety die dit teweegbracht was zeer leerzaam. De 150 kilometer was op zich prima (Weert-Amsteredam haalde ik) maar het lange opladen maakte de auto in de praktijk onpraktisch. Maar het was maar voor even en WAT een heerlijk rijdend autootje was het!

40 kWh

LeafEn toen kreeg ik mijn Leaf. VEERTIG kilowatturen opslag en opladen met een vermogen van in de praktijk 40 Kilowatt…..ik wist niet wat me overkwam! Binnen een jaar was ik de wereld rond, zo goed als al het laden deed ik met de bijgeleverde druppellader thuis. Af en to kwam ik ’s avonds laat thuis en moest ik ’s ochtends weer weg en dan zat de accu maar half vol en om die reden nam ik een laadpaal waar ik met slim laden ’s nachts ruim 6kW mee kan laden als het moet, dus zelf in een korte nacht van 7 uur zit de accu in zo’n noodgeval vol. Wel rij ik de accu geregeld van 100% naar 5% op een drukke dag als er op de plek van bestemming een benzinelul bij de laadpaal een statement staat te maken. Grootste gebrek dat de Leaf heeft : geen koeling van de accu tijdens het snelladen waardoor deze heet wordt. Om de accu te beschermen wordt de laadsnelheid verlaagd tot laadpaalniveau. Op warme dagen kan je daarom in de praktijk maar twee keer achter elkaar snelladen. Dat maakt het geen lange-afstands-auto. Voor mij geen issue maar niet ideaal.

60 kWh

Nissan heeft IETSJE meer ambitie dan Toyota en maakt sinds een jaartje de 60 kWh variant. Met die auto kan je de accu eigenlijk altijd van 90% naar 10% leeg rijden rijden waardoor je de accu serieus ontziet en deze nauwelijks zal slijten. De 50 kW die je over hebt is genoeg voor 250 echte kilometers dag tot dag gebruik. Voor de meeste Nederlanders is dat zat en op vakantie gaan is als je een paar keer de hele capaciteit gebruikt ook echt fijn, 300 kilometers aan een stuk tussen plaspauzes is prima. Laden gaat met een kilowatt of 50 waarmee je met een half uur laden half Nederland door kan, top! Nissan mist trouwens net als Toyota wat de potentie is van EV’s en wist mij in 1,5 jaar met 1 firmware update te verblijden die ik in een showroom moest ophalen. Tesla’s krijgen elke maand nieuwe features. Over the air. Meestal voor niks. En nog steeds geen actieve koeling van de accu.

80 kWh

Model YWaarmee we bij de 80 (nou ja, 75 dan) van de Model 3 en de Model Y komen. Deze auto kan dankzij hele goede cellen en actieve koeling laden met vermogens tot wel 250 kilowatt waardoor je de 40 kilowattuur die in mijn Leaf passen er in 10 minuten in kunt  stouwen, de accu blijft dan tussen de 25% en 75% waarmee van accu-slijtage hoegenaamd geen sprake meer zal zijn. Twee keer per jaar gebruik je dan de ruim 400km die er in wel degelijk in passen om op vakantie te gaan. Volgens mij de Goldy Locks accu. We moesten stiekem maar eens gaan nadenken over de volgende crowdfund actie:-)

Bigger is better?

Tesla, Porsche, BMW, Audi … ze maken ook auto’s met 100 kWh accu’s voor mensen die denken echt heel veel kilometers te maken en nooit willen laden langs de snelweg. Maar in de praktijk rijd je rond met een accu die 20% te groot is. Voor mijn gevoel is dit voorbij het optimum.

Conclusie

Met een accu van 60 to 80 kWh en batterijkoeling ben je het baasje.

12 reacties op “Hoe groot moet een EV-accu zijn?”

 1. Vergis je niet, Lars: die grotere accu’s zitten vooral in bakbeesten die niet zo zuinig rijden als jouw Leaf, waardoor de actieradius dus niet evenredig groter wordt.
  Beste prijs-prestatie-radius-verhouding: Kia e-Niro.

  “ We moesten stiekem maar eens gaan nadenken over de volgende crowdfund actie:-)”
  Eerst de huidige aflossen? 🙂

 2. Punt is dat je op vakantie eigenlijk bij 5% wil laden, tot 80%. En daarmee 2,5-3u wil rijden voor een koffie/plasstop.

  Bij een verbruik van 5km/kwh en 100km/u maak je bij een batterij van 75kwh
  (80-5)*75= 56kWh bruikbaar.
  Met 5km/kWh voor een afstand van 280 km.
  Thuis vol weg en twee keer laden tot 80%:
  70+56+56=182kWh*5=910km
  In 9 uur plus 2*35 minuten laden = ca. 10 u

  Een ipace/e-tron gebruikt 4km/kWh en heeft 90kWh
  83+68+68=219kWh=880km in 9 u plus 2*45 minuten laden.= ca. 10.5u

  Een Audi A4 diesel met 130 op de teller rijdt in werkelijkheid 105
  Koffie//plassen/tanken 25 minuten (?)
  900km in 9,5 uur

  1. Voor de zomermaanden klopt deze bewering niet helemaal

   “Een ipace/e-tron gebruikt 4km/kWh en heeft 90kWh”

   Rij zelf een i-Pace en verbruik, zeker nu je max 100 mag, gemiddeld 19.9 kWh/100 km, dus dat komt op 5km/kWh.
   Vorig jaar rondreis zweden gemiddeld 22.5 kWh/100, dus 4.4 km/kWh, met 4 personen en een bak bagage.
   Van de winter was het dan wel weer heel anders, koud, tegenwind en 120 rijden, 3.5 km/kWh.

   1. Wil er nog aan toevoegen.
    Nadeel van de huidige i-Pace is het 1-fase laden.
    Ritje Rotterdam – Groningen gaat prima, maar dan op lokatie laden aan een 11kw paal is een drama
    (3.5 kw max), na 10 uur dus 35 kw geladen…daar kom je niet mee van Groningen terug in Rotterdam.
    Dus zoeken naar een 22kw paal die dan op 1-fase echt 7 kw levert…en die zijn schaars.

 3. Dag Lars,

  Vandaag breng ik mijn nieuwe Hyundai Ionic met 38kW accu terug en ga weer in de oude rijden met een 28 kW accu. Wat bleek nml: het bereik viel zwaar tegen, max 260 km ipv beloofde 315 , verbruik duidelijk hoger 16/100, oude was 13/100 maar vooral de laadtijd was ee n stuk trager. Niet geschikt voor 3-fasen snelladers! De vorige laadde ik vol in 20 min, deze kwam max op 25 kW/uur bij een snellader van 300kW.
  Onbegrijpelijk dat een automerk iplv een verbeterde versie hiermee durft te komen. Gelukkig kan ik m terugbrengen naar Leaseplan en stond mijn oude meisje er nog!
  Iig: accuvermogen zegt lang niet alles!

 4. Hoi Lars,

  Je verhaaltje houd geen rekening met allerhande factoren die ook meespelen. Snap je issue met de Leaf, snelladen is daarmee niet echt fijn….maar wat als je nu een auto hebt met dezelfde range en wel goede laadsnelheid?
  De MG ZS EV kan dat namelijk, laad met een gemiddelde van 50KWh op naar 80%. Zelf heeft hij een capaciteit van 42,5Kw. Verdubbelen van die capaciteit helpt je 90% van de tijd niet want dan rij je iet verder dan 200km/dag. Dus ga je voor 10% van je ritten (of minder) 300Kg aan accucapaciteit aan de auto toevoegen? Milieutechnisch niet echt duurzaam. alhoewel ik de mazda CX30 dan weer een te kleine accu vind hebben snap ik de redenering van Mazda hiervoor vanuit duurzaamheid wel weer. Door te kiezen voor bijv ca 40Kw kun je 2 auto’s voorzien van een accu ipv 1 met 80Kw en de beperkingen zijn minimaal… just my2cts…

 5. Zo veel mensen, zo veel wensen. Waar de ene persoon genoegen neemt met dagelijks opladen, wil de andere dat maximaal 1 keer per week doen. Ik herinner de introductie van de Opel Vectra, de vertegenwoordigersauto die meer dan 1000 KM kon rijden zonder te tanken. De auto was duidelijk gericht op een doelgroep in die reclame.

  Hetzelfde zie je met de EV’s (en Private Lease). Er zijn mensen die niet verder komen dan de lokale omgeving, of provincie en 6.000 KM per jaar rijden, maar ook mensen die half Europa afrijden en 100.000 KM per jaar doen.

  De beste oplossing echter in mijn optiek, is een modulair accu systeem onder de auto, dat je voor de vakanties een accupakket erbij huurt zonder dat het bagageruimte kost. Dat je auto relatief licht is bij dagelijks gebruik in de buurt, maar dat je er ook mee naar de Costa op en neer kan met de caravan zonder elke 2 uur een half uur te hoeven opladen. En voor diegene met range anxiety, dat die permanent een groter accupakket kunnen plaatsen zonder dat het een speciaal model hoeft te worden in het gamma.

  1. Een accuaanhangwagen, en dat je aan de route du soleil je lege accuaanhangwagen kunt ruilen voor een volle!

  2. Dat is inderdaad een heel goed idee! Nu maar hopen dat er aanbod komt. Dit past niet alleen in een zakelijk leaseconcept, maar zeker ook bij private lease en zelfs als je de auto koopt kun je dan bij de dealer voor lange ritten een extra accupakket in/onder je auto laten zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *