Zelf mijn Zappi-laadpaal aansluiten


Practice what you preach is mijn motto want hoe kan je je klant beter informeren dan met ervaringen uit de eerste hand? De laadpaal dus. Volgers zullen weten dat ik vorig jaar mijn Leaf crowdfunde en dat ik sinds die tijd met veel plezier elektrisch rondtuf. Laden deed ik al die tijd met een thuislaadkabel. Als het dan al een jaar lang goed ging, waarom wilde ik dan toch een laadpaal? Er waren 6 kleine ergernisjes waarom ik graag aan de laadpaal wilde. Dit zijn ze:

(1) Thuislaadkabel op 10A / Frituurpan

Deze kabel (ook wel granny-lader of druppel-lader genoemd) steek je in een gewoon stopcontact. Er zit een schakeldoos in die kabel die tegen de auto zegt “let op, niet meer dan 10A vragen anders gaat hier het licht uit”. 10 Ampere bij 240 volt, dat is 2,4 kilowatt aan opgenomen vermogen en dat gaat meestal wel goed op een 3,6 kW (16A) woonhuis groep. Alleen als je op diezelfde groep langdurig een “zwaar” apparaat aansluit gaat het mis. Bij mij zat de lader op de groep waar de keukenstopcontacten en woonkamer op zaten. En dat ging dus mis met de frituurpan. Stofzuigen, brood roosteren en zo bleven blijkbaar net onder de grens van opgeteld 16A, maar met de frituurpan aan klapte de zekering er uit, licht uit.

(2) Auto niet vol

De tweede reden voor een laadpaal was dat ik af en toe (maximaal 1x per maand maar met het drukker worden van de zaak steeds vaker) de auto ’s ochtends niet vol aantrof als ik ’s avonds pas om twaalf uur thuis kwam. De goede manier is natuurlijk zorgen dat je niet altijd ’s avonds moet werken maar VVE’s je bevindingen uitleggen gaat nu eenmaal slecht overdag.

De Leaf kan, als ie helemaal leeg is 40 kWh aan energie opzuigen en met de thuislader duurt dat bijna een dag. Nu kom je natuurlijk zelden met een volledige lege accu thuis, maar áls dat zo was dan was de accu ’s ochtends dus niet vol.

Het is trouwens wel iets om over na te denken: maar een handvol keren per jaar zit de accu niet vol als je altijd laadt met een druppellader. Hoe erg is het dan nodig om thuis een dure 3x35A aansluiting te nemen?

(3) Zelf zonnestroom opmaken

“Maak een plan om zelf zoveel mogelijk zonnestroom op te maken”. Hoe vaak ik dat niet tegen mijn klanten verteld heb, echt dagelijks. Met een laadpaal als de Zappi kan je het laden laten wachten tot er zonnestroom genoeg is. Daarmee kan je dus zorgen dat er zoveel mogelijk zonnestroom in de auto terecht komt. Het gevolg is tweeledig : je saldeert minder (zonnestroom wordt “achter de slimme meter” in auto gestopt) én je ontlast het publieke netwerk. Dit laatste wordt in de toekomst steeds belangrijker omdat op de momenten van maximale zonopbrengst de spanning in het net zo hoog kan oplopen dat omvormers zichzelf uitschakelen. Dan is het heel fijn als er mensen in de buurt juist op die momenten gaan laden of hun thuisaccu vullen.

(4) Gasten

En het is natuurlijk fijn om gasten de mogelijkheid te bieden een beetje bij te laden als ze op bezoek komen, in mijn wijk staat nog geen publieke laadpaal. Met de druppellader ben je na 1,5 uur 3kWh verder, dat schiet niet op.

(5) Energieverlies en veiligheid

De route van de meterkast naar het punt waar het stopcontact voor de lader in de garage zat moet een meter of 20 zijn. Dat is allemaal 2,5mm2. En dat is eigenlijk net te dun voor 10A continu. Bovendien is langdurig laden met zulke stromen eigenlijk niet waarvoor stekkerdozen bedoeld zijn, het veiligheidsgevoel knaagde.

(6) Gedoe

De laadkabel zat ingeplugd in de garage, liep onder de garagedeur door, lag altijd in de weg van parkerende fietsen en hem lostrekken uit het stopcontact als ik hem mee wilde nemen voor laden op een plek waar geen laadpaal in de buurt was : ONHANDIG.

Al met al genoeg redenen om een laadpaal te maken. Al enige tijd lag daarom in mijn garage een Zappi geduldig te wachten op zijn klus-beurt. Dit weekend was het dan eindelijk zo ver.

Naar buiten met die dikke kabel!

Een poos terug had ik in mijn meterkast al een 25A groep laten plaatsen nadat ik ontdekt had dat ik door de mantelbuis waar ook de glasvezel in ligt makkelijk naar buiten kon. Ik had eerst geshopt om te kijken of iemand een 32A zekering wilde plaatsen maar dat wilde niemand voor me doen. Dat ondanks dat ik met de NEN-regelgeving in de hand liet zien dat het veilig kon. Men blijft bij “je moet twee stappen onder je aansluitwaarde blijven”. En met een 35A hoofdaansluiting kom je dan op 25A uit. Wellicht dat, nu alles veilig draait en spanningsvrij gemaakt kan worden dat ik iemand nog een keer vraag toch de zo gewenste 32A automaat te plaatsen, dan kan ik de Leaf op vol vermogen laden, qua veiligheid maakt het niets uit.

Ik zou trouwens altijd aanraden om dit type elektriciteitswerk door professionals uit te laten voeren. De hoeveelheden energie die door de schakelautomaat gaat is levensgevaarlijk groot, hobbywerk is ECHT gevaarlijk!

Dat van die mantelbuis is natuurlijk een mazzeltje, niet iedereen zal in de gelegenheid zijn zo makkelijk een dikke kabel naar buiten te brengen. En dik, dat zijn die kabels. Ik hoefde maar 8 meter te overbruggen en kon daarom toe met 4mm2 aders, als je verder weg moet dan is het al snel interessant om 6mm2 of 10mm2 te leggen, in mijn boek schrijf ik daar een heel hoofdstuk over. Dat zijn kabels die je echt niet even 1-2-3 naar buiten brengt, daar moet je voor plannen. Daarom adviseer ik mijn klanten altijd dat als ze in de gang gaan renoveren ook aan een dikke mantelbuis te denken voor de toekomstige elektrische auto en thuisaccu. Een loze leiding kost een paar euro, de vloer en fundering opnieuw openhakken kost je een vermogen (en dat doe je in de praktijk dus ook niet meer).

Met mijn laadpaalkabelkeuzetool kan je zelf uitrekenen wat een handige kabeldikte voor jouw situatie is. Het komt er op neer dat hoe dikker de kabel is, hoe minder verlies je lijdt tussen meterkast en laadpaal, de natuurkundige wet van Ohm is hier onverbiddelijk. Ik legde trouwens een 5-aderige kabel zodat een toekomstige bewoner altijd nog kan besluiten om een 3-fasen laadstation te plaatsen. De zwarte en grijze draden blijven ongebruikt.

Dat naar buiten brengen was een dagje scheppen, klooien met de trekkabel en vieze handen.

Ik boorde een gat achter het punt waar de PTT ooit de glasvezel in de mantelbuis boorde en wist de kabel eigenlijk verrassend makkelijk naar buiten te krijgen. ik legde gelijk twee ethernetkabels aan, eentje voor de laapdaal (die een sensor nodig heeft in de meterkast) een eentje die ik doortrek naar de garage zodat ik een beveiligingscamera kan aansluiten. Voordenken ipv nadenken :-).

Nadat de kabel naar buiten gebracht was brak een periode van vorst, regen en drukte aan en dit weekend was er eindelijk tijd de klus af te maken.

Ik had de route van de mantelbuis vooraf al helemaal bedacht en onder de stoeptegels trof ik gelukkig niks aan wat dat plannetje zou dwarsbomen. Binnen no time groef ik de 50mm PVC-buis in (alle stukjes aan elkaar plakkend), de hoek om.

De ethernetkabels en stroomkabel er in en binnen no time hing de Zappi. Het aansluiten was een eitje hoewel het aansluiten van de 4mm2 dikke draden in de aansluitenklemmen wel even prutsen is. Goed stevig aandraaien trouwens, je wilt niet dat de kabels gaan vonken in dat kastje. Als laatste de sensorkabel (die ik via de ethernetkabel verlengde) van de sensorklem (die om de hoofd-fase zit) aangesloten en toen was het moment daar! De boel netjes dichtgeschroefd en de 25A zekering aangezet…. en hij deed het meteen! (ik ben een held op sokken met water en elektra dus zo’n moment voelt altijd als een overwinning).

De Zappi springt bij eerste gebruik meteen in het installatiemenu waar je datum en tijd mag invoeren en het allerbelangrijkste : de laadstroombegrenzing. Ik zette hem op 24,5 A zodat ik zeker weet dat hij er niet uit klapt als de auto per ongeluk 25,01A zou vragen. De sensorklem op de hoofdsaansluiting meet vervolgens hoeveel stroom er door de hoofdaansluiting-fase gaat. De Zappi houdt vervolgens continue in de gaten hoeveel stroom de auto vraagt en hoeveel ruimte er is op de hoofdaansluiting. En dat werkt als een zonnetje.

Opmerking :

de sensorklem is richtingsgevoelig, hij ziet in welke richting de energiestroom gaat. Bij mij had mijn elektro-installateur denk ik niet goed gekeken, want hoe harder de auto lade, hoe meer stroom er naar het net toe ging, dacht Zappi. Door de sensordraden in de Zappi om te draaien was dat probleem snel opgelost zoals je hierboven kunt zien.

Conclusie

Mission accomplished! Ik ben een hele ervaring rijker. Dat is inclusief het vastleggen van begin en eindtijd van de elektro-monteur die zijn baas doorgaf dat ie 5 uur bezig was geweest ipv 1,5 uur. Ik kan nu sneller laden, meer eigen zonnestroom opmaken, het publieke net ontlasten, gasten laten laden en …. frituren en laden tegelijk!

Lars

Nabrander over 3 fasen laden

De Leaf, iPace en andere EV’s hebben een zogenaamde 1 Faselader aan boord. Meestal zijn die begrensd op 32A laden (7,4 kW). Voor kleine EV’s is dat prima maar bijvoorbeeld een lege iPace met zijn enorme accu zal zelfs met 32A/1 fase nog heel lang laden. In die gevallen ligt een DC-thuislader, die via de DC-stekker geladen wordt, een oplossing kunnen zijn.

Over deze website :

Op deze website staat het Paris Proof Plan, een werkwijze waarvan ikzelf geloof dat ie erg veel mensen zou kunnen helpen om zelf een energietransitieplan te maken voor hun woning.

#ParisProofPlan genomineerd voor de ABN AMRO Duurzame 50!

Ik kreeg vanmorgen een mailtje binnen met daarin de mededeling “dat u deel uitmaakt van dé top 50 verduurzamers van de bouw- en vastgoedsector”. Daarmee ben ik ontzettend vereerd! Wat leuk dat de markt onderschrijft dat wat ik aan het pionieren ben relevant gevonden wordt. Ik hoop dat het een springplank wordt om ideeën als de WisselKetel en het Paris Proof Plan breder bekend te maken zodat nog meer mensen aan de slag kunnen met hun bezit met slimme stappen voor te bereiden op de toekomst.

Ik maak graag gebruik van de uitnodiging om mijn concurrenten 10 april de hand te schudden. Tot in de RAI!

De kosten van een gasaansluiting afdoppen

Enexis verraste ons vandaag met het nieuws dat het afsluiten van het aardgas voortaan €732 gaat kosten. Dit bedrag schijnt het gemiddelde te zijn van wat het kost om een koperbuisje tussen de woning en de straatleiding te verwijderen.

Steeds meer mensen zijn klaar om het gas af te laten sluiten. Het schijnt namelijk dat boerderijen in Groningen instorten door onze sfeerhaarden en terrasverwarmers en dat we daarom met z’n allen besloten hebben dat het na turf, kolen, stookolie, stadsgas en aardgas tijd is voor wat anders.

Ik zelf sloot nog af in de tijd dat het een bezienswaardigheid was als je een warmtepomp nam. Het telefoongesprek met de netbeheerder ging toen ongeveer zo (heb het helaas niet opgenomen) :

“Hallo met Lars, ik heb een warmtepomp en heb daarom het gas niet meer nodig en wil de meter graag laten weghalen, wat kost dat”. “Oh wat leuk! Gefeliciteerd! Dat is gratis hoor, dat zit bij onze dienstverlening inbegrepen. We komen binnenkort wel even langs.”

Zo gezegd zo gedaan en binnen no time was de gasleiding in de meterkast afgedopt en van een zegeltje voorzien. (Met wel de opmerking dat ik onderdeel ben geworden van een jaarlijks terugkerende traditie waarbij de controleur van de netbeheerder komt kijken of ik niet TOCH stiekem gas ben gaan gebruiken en daarbij meestal het bestaande slot/verzegeling vervangt door een NOG zwaarder slot en kap)

Maar goed, gratis dus, wat voor mij niet echt gehoeven had maar wel sympathiek.

Sinds die tijd is er een hoop veranderd. Massa’s mensen zijn inmiddels klaar om hun steentje bij te dragen aan het stabiliseren van de bodem in Groningen en doen net als ik destijds een beroep op de netbeheerder. Die en masse in de stuip aan het schieten zijn getuige het persbericht van Enexis. zevenhonderdtweeendertigeuroenvijfcent. Of je een emmer leeg gooit.

Netbeheerders maken misbuik van het vacuüm dat momenteel bestaat doordat de Tweede Kamer geen idee heeft wat er zoal komt kijken bij het gasvrij maken van een woning. En de netbeheerders zitten wel gezellig aan tafel bij Economischer Zaken en Klimaat. “Ons verdienmodel gaat er aan als iedereen alleen nog maar vastrecht betaalt voor een beetje stroom”.

drie manieren om een gasaansluiting te verwijderen

Ze hebben de minister er van overtuigt dat het LEVENSGEVAARLIJK is als er 40cm gasbuis in de meterkast zit met een dop er op. “De hele leiding staat onder druk”. Klinkt best indrukwekkend “onder druk” maar we hebben het hier over 100 millibar. Dat is ongeveer drie keer de druk die je nodig hebt om een ballon op te blazen. Niet niks maar ook niet spectaculair en helemaal niks voor de buizen waar het gas door heen stroomt. Dit is een volslagen krankzinnige redenering. Het gevaar van een gasleiding zit hem in wat er gebeurt aan de andere kant van de gasmeter, op zolder. Daar wordt het aardgas gemengd met zuurstof en in de brand gestoken waardoor een vlam van 1200 graden ontstaat om water op te warmen van 40 naar 70 graden. De talloze explosies, branden en ontruimingen zijn daar getuige van.

De Geschillencommissie Energie oordeelde daarom in februari 2018 dat verzegelen meer dan genoeg veiligheid bood voor bewoner en gasondernemer. Maar dit is Nederland en zoiets is dus niet algemeen bindend verklaard, elke van de 7 miljoen Nederlanders moet en zal naar de rechter om zijn netbeheerder keer op keer tot de orde te laten roepen.

Waarmee we bij de vraag uitkomen wat nou billijk is. Ik snap ook wel dat je als CO2-productie-industrie niet tot in lengte van jaren verantwoordelijk wilt blijven voor de 40cm gasleiding in een afgesloten woonhuis. Waarom dan, lieve netbeheerders, sluiten jullie dan niet gewoon af bij de aftakking in de straat, dat is een putje graven, dop er op en klaar. Vervolgens zaag je met een haakse slijptol de leiding in de woning af. Maar nee, de hele oprit wordt open gegraven (wie betaalt de schade daarvan?) om het buisje zelf af te kunnen voeren.

Dit kan namelijk omdat mocht een volgende bewoner TOCH weer aan het Poetin-gas wil (omdat Baudet de woning kocht bijvoorbeeld) jullie ALTIJD een NIEUWE gasaansluiting maken. Zoiets als het heringebruik nemen van een afgesloten leiding bestaat niet. Waarom nemen we als samenleving dan niet de rationele beslissing om dat stukje buis te laten liggen? Onder mijn stoep liggen inmiddels meters COAX en telefoonkabel te rotten die daar voor altijd zullen liggen.

We krijgen als burgers al genoeg shit over ons heen omdat er geen ingenieurs in de Tweede Kamer zitten, deze gekkigheid kunnen we heel goed missen.

Tot slot : in flatgebouwen wordt WEL afgedopt omdat er anders misverstanden kunnen ontstaan in “gasloze” flats als er bijvoorbeeld nog iemand kookt op gas. Dit leidt tot rechtsongelijkheid tussen bewoners van grondgebonden woningen en appartementen, willen we ook niet volgens mij.

Samenvatting van mijn pleidooi : afdoppen en verzegelen en pas als de netbeheerder natte oksels krijgt van het idee van 40cm buis in een huis: afdoppen bij de straatleiding en de buis laten liggen.

Lars

PRO-TIP : Schuif de kraanmachinist een kratje bier toe en laat het stuk gasbuis tussen je parkeerplaats en de meterkast zitten, je kan daar heel mooi de kabel doorheen trekken voor je laadpaal, scheelt jou weer een weekend graven.

(Met dank aan iedereen die vrijwillig bijdroeg met links, foto’s en praktijkverhalen)

Sorry AOW’ers!

Ik plaatste vandaag deze tweet. Dat werd door sommigen opgevat als een oproep de portemonnee van de gepensioneerden dan maar te beroven van de jaarlijkse 2 miljard die de energietransitie sinds woensdag schijnt te kosten.

Excuses natuurlijk aan de seniore medemens, dat was niet precies wat ik bedoelde, ik zat vooral te mopperen op het gezanik van extreemrechtse groeperingen die dat duur vinden en wilde e.e.a in perspectief plaatsen. Wat ik wel met de oudere medemens voor heb:

Als we nu eens kijken naar wat er gebeurt met de AOW die mensen krijgen dan zien we dat een steeds groter deel naar de energierekening gaat, energiearmoede dreigt. Van de maandelijkse €1146 gaat zomaar 15-20% op aan de energierekening. Het grootste deel van dat geld bestaat uit warmte die uit de woningen wegwaait, het zwarte gat van de aandeelhouders van Shell in. Het is niet voor niks dat ik al jarenlang roep iets aan de kieren te doen. Maar goed.

De burger wordt geacht aan de energietransitie bij te dragen en omdat we in rap tempo vergrijzen komt een groot deel van die vraag wél te liggen bij de ouderen. De overheid ziet dat ook in en helpt iedereen die wil met bijvoorbeeld de energiebespaarlening.

Als je dus van een klein pensioentje en AOW moet rondkomen en je woont in een tochtig huisje, dan moet het toch wel raar lopen als er geen maatregelen te financieren zijn die méér opleveren dan de lening plus aflossing kost. Ik ben een heel boek aan het schrijven over hoe dat dan moet zodat niet iedereen mijn peperdure maatwerkadvies hoeft te vragen :-). Ik heb pas mijn eerste straatplan geschreven waarmee een hele straat in 1x een maatwerkplan kreeg, gratis en voor niets!

Wat ik bij nader inzien dus had willen tweeten : Ouderen van Nederland, grijp deze kans aan om uw energierekening in te ruilen voor een betrouwbare lening en kies voor wooncomfort in plaats van een hoge energierekening. Organiseer je straat, vraag de gemeente om hulp bij het verduurzamen van jullie woningen.

En ja …. help zo om Nederland ook een mooie en betaalbare plek te laten zijn voor de volgende generatie

Ps. Veel ouderen zullen in oudere huurwoningen wonen. Dat is natuurlijk lastig omdat je dan zelf niet al te veel aan je woning kunt/mag doen. Ik word sinds kort ook door woningcoöperaties gevraagd mee te denken hoe we sneller en slimmer kunnen verduurzamen, maar ik ben maar alleen, ik deel zo veel mogelijk kennis (ben ook mensen aan het opleiden) maar kan geen ijzer met handen breken.