Zelf mijn Zappi-laadpaal aansluiten


Practice what you preach is mijn motto want hoe kan je je klant beter informeren dan met ervaringen uit de eerste hand? De laadpaal dus. Volgers zullen weten dat ik vorig jaar mijn Leaf crowdfunde en dat ik sinds die tijd met veel plezier elektrisch rondtuf. Laden deed ik al die tijd met een thuislaadkabel. Als het dan al een jaar lang goed ging, waarom wilde ik dan toch een laadpaal? Er waren 6 kleine ergernisjes waarom ik graag aan de laadpaal wilde. Dit zijn ze:

(1) Thuislaadkabel op 10A / Frituurpan

Deze kabel (ook wel granny-lader of druppel-lader genoemd) steek je in een gewoon stopcontact. Er zit een schakeldoos in die kabel die tegen de auto zegt “let op, niet meer dan 10A vragen anders gaat hier het licht uit”. 10 Ampere bij 240 volt, dat is 2,4 kilowatt aan opgenomen vermogen en dat gaat meestal wel goed op een 3,6 kW (16A) woonhuis groep. Alleen als je op diezelfde groep langdurig een “zwaar” apparaat aansluit gaat het mis. Bij mij zat de lader op de groep waar de keukenstopcontacten en woonkamer op zaten. En dat ging dus mis met de frituurpan. Stofzuigen, brood roosteren en zo bleven blijkbaar net onder de grens van opgeteld 16A, maar met de frituurpan aan klapte de zekering er uit, licht uit.

(2) Auto niet vol

De tweede reden voor een laadpaal was dat ik af en toe (maximaal 1x per maand maar met het drukker worden van de zaak steeds vaker) de auto ’s ochtends niet vol aantrof als ik ’s avonds pas om twaalf uur thuis kwam. De goede manier is natuurlijk zorgen dat je niet altijd ’s avonds moet werken maar VVE’s je bevindingen uitleggen gaat nu eenmaal slecht overdag.

De Leaf kan, als ie helemaal leeg is 40 kWh aan energie opzuigen en met de thuislader duurt dat bijna een dag. Nu kom je natuurlijk zelden met een volledige lege accu thuis, maar áls dat zo was dan was de accu ’s ochtends dus niet vol.

Het is trouwens wel iets om over na te denken: maar een handvol keren per jaar zit de accu niet vol als je altijd laadt met een druppellader. Hoe erg is het dan nodig om thuis een dure 3x35A aansluiting te nemen?

(3) Zelf zonnestroom opmaken

“Maak een plan om zelf zoveel mogelijk zonnestroom op te maken”. Hoe vaak ik dat niet tegen mijn klanten verteld heb, echt dagelijks. Met een laadpaal als de Zappi kan je het laden laten wachten tot er zonnestroom genoeg is. Daarmee kan je dus zorgen dat er zoveel mogelijk zonnestroom in de auto terecht komt. Het gevolg is tweeledig : je saldeert minder (zonnestroom wordt “achter de slimme meter” in auto gestopt) én je ontlast het publieke netwerk. Dit laatste wordt in de toekomst steeds belangrijker omdat op de momenten van maximale zonopbrengst de spanning in het net zo hoog kan oplopen dat omvormers zichzelf uitschakelen. Dan is het heel fijn als er mensen in de buurt juist op die momenten gaan laden of hun thuisaccu vullen.

(4) Gasten

En het is natuurlijk fijn om gasten de mogelijkheid te bieden een beetje bij te laden als ze op bezoek komen, in mijn wijk staat nog geen publieke laadpaal. Met de druppellader ben je na 1,5 uur 3kWh verder, dat schiet niet op.

(5) Energieverlies en veiligheid

De route van de meterkast naar het punt waar het stopcontact voor de lader in de garage zat moet een meter of 20 zijn. Dat is allemaal 2,5mm2. En dat is eigenlijk net te dun voor 10A continu. Bovendien is langdurig laden met zulke stromen eigenlijk niet waarvoor stekkerdozen bedoeld zijn, het veiligheidsgevoel knaagde.

(6) Gedoe

De laadkabel zat ingeplugd in de garage, liep onder de garagedeur door, lag altijd in de weg van parkerende fietsen en hem lostrekken uit het stopcontact als ik hem mee wilde nemen voor laden op een plek waar geen laadpaal in de buurt was : ONHANDIG.

Al met al genoeg redenen om een laadpaal te maken. Al enige tijd lag daarom in mijn garage een Zappi geduldig te wachten op zijn klus-beurt. Dit weekend was het dan eindelijk zo ver.

Naar buiten met die dikke kabel!

Een poos terug had ik in mijn meterkast al een 25A groep laten plaatsen nadat ik ontdekt had dat ik door de mantelbuis waar ook de glasvezel in ligt makkelijk naar buiten kon. Ik had eerst geshopt om te kijken of iemand een 32A zekering wilde plaatsen maar dat wilde niemand voor me doen. Dat ondanks dat ik met de NEN-regelgeving in de hand liet zien dat het veilig kon. Men blijft bij “je moet twee stappen onder je aansluitwaarde blijven”. En met een 35A hoofdaansluiting kom je dan op 25A uit. Wellicht dat, nu alles veilig draait en spanningsvrij gemaakt kan worden dat ik iemand nog een keer vraag toch de zo gewenste 32A automaat te plaatsen, dan kan ik de Leaf op vol vermogen laden, qua veiligheid maakt het niets uit.

Ik zou trouwens altijd aanraden om dit type elektriciteitswerk door professionals uit te laten voeren. De hoeveelheden energie die door de schakelautomaat gaat is levensgevaarlijk groot, hobbywerk is ECHT gevaarlijk!

Dat van die mantelbuis is natuurlijk een mazzeltje, niet iedereen zal in de gelegenheid zijn zo makkelijk een dikke kabel naar buiten te brengen. En dik, dat zijn die kabels. Ik hoefde maar 8 meter te overbruggen en kon daarom toe met 4mm2 aders, als je verder weg moet dan is het al snel interessant om 6mm2 of 10mm2 te leggen, in mijn boek schrijf ik daar een heel hoofdstuk over. Dat zijn kabels die je echt niet even 1-2-3 naar buiten brengt, daar moet je voor plannen. Daarom adviseer ik mijn klanten altijd dat als ze in de gang gaan renoveren ook aan een dikke mantelbuis te denken voor de toekomstige elektrische auto en thuisaccu. Een loze leiding kost een paar euro, de vloer en fundering opnieuw openhakken kost je een vermogen (en dat doe je in de praktijk dus ook niet meer).

Met mijn laadpaalkabelkeuzetool kan je zelf uitrekenen wat een handige kabeldikte voor jouw situatie is. Het komt er op neer dat hoe dikker de kabel is, hoe minder verlies je lijdt tussen meterkast en laadpaal, de natuurkundige wet van Ohm is hier onverbiddelijk. Ik legde trouwens een 5-aderige kabel zodat een toekomstige bewoner altijd nog kan besluiten om een 3-fasen laadstation te plaatsen. De zwarte en grijze draden blijven ongebruikt.

Dat naar buiten brengen was een dagje scheppen, klooien met de trekkabel en vieze handen.

Ik boorde een gat achter het punt waar de PTT ooit de glasvezel in de mantelbuis boorde en wist de kabel eigenlijk verrassend makkelijk naar buiten te krijgen. ik legde gelijk twee ethernetkabels aan, eentje voor de laapdaal (die een sensor nodig heeft in de meterkast) een eentje die ik doortrek naar de garage zodat ik een beveiligingscamera kan aansluiten. Voordenken ipv nadenken :-).

Nadat de kabel naar buiten gebracht was brak een periode van vorst, regen en drukte aan en dit weekend was er eindelijk tijd de klus af te maken.

Ik had de route van de mantelbuis vooraf al helemaal bedacht en onder de stoeptegels trof ik gelukkig niks aan wat dat plannetje zou dwarsbomen. Binnen no time groef ik de 50mm PVC-buis in (alle stukjes aan elkaar plakkend), de hoek om.

De ethernetkabels en stroomkabel er in en binnen no time hing de Zappi. Het aansluiten was een eitje hoewel het aansluiten van de 4mm2 dikke draden in de aansluitenklemmen wel even prutsen is. Goed stevig aandraaien trouwens, je wilt niet dat de kabels gaan vonken in dat kastje. Als laatste de sensorkabel (die ik via de ethernetkabel verlengde) van de sensorklem (die om de hoofd-fase zit) aangesloten en toen was het moment daar! De boel netjes dichtgeschroefd en de 25A zekering aangezet…. en hij deed het meteen! (ik ben een held op sokken met water en elektra dus zo’n moment voelt altijd als een overwinning).

De Zappi springt bij eerste gebruik meteen in het installatiemenu waar je datum en tijd mag invoeren en het allerbelangrijkste : de laadstroombegrenzing. Ik zette hem op 24,5 A zodat ik zeker weet dat hij er niet uit klapt als de auto per ongeluk 25,01A zou vragen. De sensorklem op de hoofdsaansluiting meet vervolgens hoeveel stroom er door de hoofdaansluiting-fase gaat. De Zappi houdt vervolgens continue in de gaten hoeveel stroom de auto vraagt en hoeveel ruimte er is op de hoofdaansluiting. En dat werkt als een zonnetje.

Opmerking :

de sensorklem is richtingsgevoelig, hij ziet in welke richting de energiestroom gaat. Bij mij had mijn elektro-installateur denk ik niet goed gekeken, want hoe harder de auto lade, hoe meer stroom er naar het net toe ging, dacht Zappi. Door de sensordraden in de Zappi om te draaien was dat probleem snel opgelost zoals je hierboven kunt zien.

Conclusie

Mission accomplished! Ik ben een hele ervaring rijker. Dat is inclusief het vastleggen van begin en eindtijd van de elektro-monteur die zijn baas doorgaf dat ie 5 uur bezig was geweest ipv 1,5 uur. Ik kan nu sneller laden, meer eigen zonnestroom opmaken, het publieke net ontlasten, gasten laten laden en …. frituren en laden tegelijk!

Lars

Nabrander over 3 fasen laden

De Leaf, iPace en andere EV’s hebben een zogenaamde 1 Faselader aan boord. Meestal zijn die begrensd op 32A laden (7,4 kW). Voor kleine EV’s is dat prima maar bijvoorbeeld een lege iPace met zijn enorme accu zal zelfs met 32A/1 fase nog heel lang laden. In die gevallen ligt een DC-thuislader, die via de DC-stekker geladen wordt, een oplossing kunnen zijn.

Over deze website :

Op deze website staat het Paris Proof Plan, een werkwijze waarvan ikzelf geloof dat ie erg veel mensen zou kunnen helpen om zelf een energietransitieplan te maken voor hun woning.


Reacties

8 reacties op “Zelf mijn Zappi-laadpaal aansluiten”

 1. Philippe avatar
  Philippe

  Gefeliciteerd met dit mooie resultaat, Lars.
  Gaat je Zappi met die stroomklem het laden nu niet helemaal afknijpen als je totaalverbuik thuis inclusief frituurpan, broodrooster, strijkijzer en wasmachine boven de 25A komt? Daarop heb je de maximering immers ingesteld. Dit ondanks het feit dat je tot 35A totaal kunt gaan. Die laatste 10A kun je dus niet gebuiken om je auto te laden lijkt het.
  Of maak ik hier een denkfout?

  1. admin avatar
   admin

   Hallo Philippe,

   Ja dat klopt, daarom wil ik zo graag een 32A zekering. Eigenlijk zou een 35A het beste zijn want dan kan ik echt “opmaken wat over is” maar dat is vermoedelijk iets teveel gevraagd.

   Lars

   1. Dat hoeft volgens mij niet Lars. Je kunt namelijk meerdere grenswaarden invoeren. De interne stroomklemmen in de laadpaal moet je begrenzen op 25A (de zekering van de laadpaal). Dit heet de “Device Limit”. De externe sensor (CT1) die om je hoofdmeter zit, kun je instellen op maximaal 35A (je hoofdzekering). Deze heet “Grid Limit”.

    De Zappi zal hierdoor nooit meer dan 25A vragen, maar als je 20A in je huishouden vraagt, kan de Zappi hierdoor nog steeds met 15A laden (20+15 = 35A)

    1. admin avatar
     admin

     Hoi Anton, CHECK! je hebt natuurlijk helemaal gelijk, ga het gelijk instellen!

    2. admin avatar
     admin

     Bij mijn versie heet het:
     Supply current : 24.5A
     Grid Limit : 7.5 kW

     Vreemd genoeg niet beiden in kW of Amperes….

     1. Grid Limit in kW betekent dat je een oudere software versie in je Zappi hebt. Vanaf versie 1.62 is dat in Ampere.
      Met een HUB kun je de Zappi upgraden en ook via een App alles monitoren.

     2. admin avatar
      admin

      Ja, dat weet ik. Ik heb de hub inmiddels, alles daar ge-update, de link tot stand gebracht maar als ik de FW update start gebeurt er (langdurig) niks

 2. Hoi Lars,

  Oorspronkelijk had ik dit gepost op installatie.nl maar kwam toen deze recentere pagina tegen.

  Heb je nog een eenduidig antwoord gekregen op de situatie zoals je die beschreef op installatie.nl m.b.t. afzekering?
  Ik sta namelijk voor dezelfde uitdaging en wil maximaal kunnen laden binnen veilige kaders.

  Met:
  3×25 aansluiting
  Zappi als loadbalancer op de 3 fases

  wat is dan de toegestane maximale afzekering voor de laadpaal:
  1. 16 A
  2. 20 A
  3. 25 A (B karakteristiek)

  En:
  4. In het geval van 3, mag je deze dan direct na de hoofdautomaten plaatsen (dus parallel met de andere automaten op de fase).

  Ik ben benieuwd!

  Mvg, Michel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *