Sorry AOW’ers!

Ik plaatste vandaag deze tweet. Dat werd door sommigen opgevat als een oproep de portemonnee van de gepensioneerden dan maar te beroven van de jaarlijkse 2 miljard die de energietransitie sinds woensdag schijnt te kosten.

Excuses natuurlijk aan de seniore medemens, dat was niet precies wat ik bedoelde, ik zat vooral te mopperen op het gezanik van extreemrechtse groeperingen die dat duur vinden en wilde e.e.a in perspectief plaatsen. Wat ik wel met de oudere medemens voor heb:

Als we nu eens kijken naar wat er gebeurt met de AOW die mensen krijgen dan zien we dat een steeds groter deel naar de energierekening gaat, energiearmoede dreigt. Van de maandelijkse €1146 gaat zomaar 15-20% op aan de energierekening. Het grootste deel van dat geld bestaat uit warmte die uit de woningen wegwaait, het zwarte gat van de aandeelhouders van Shell in. Het is niet voor niks dat ik al jarenlang roep iets aan de kieren te doen. Maar goed.

De burger wordt geacht aan de energietransitie bij te dragen en omdat we in rap tempo vergrijzen komt een groot deel van die vraag wél te liggen bij de ouderen. De overheid ziet dat ook in en helpt iedereen die wil met bijvoorbeeld de energiebespaarlening.

Als je dus van een klein pensioentje en AOW moet rondkomen en je woont in een tochtig huisje, dan moet het toch wel raar lopen als er geen maatregelen te financieren zijn die méér opleveren dan de lening plus aflossing kost. Ik ben een heel boek aan het schrijven over hoe dat dan moet zodat niet iedereen mijn peperdure maatwerkadvies hoeft te vragen :-). Ik heb pas mijn eerste straatplan geschreven waarmee een hele straat in 1x een maatwerkplan kreeg, gratis en voor niets!

Wat ik bij nader inzien dus had willen tweeten : Ouderen van Nederland, grijp deze kans aan om uw energierekening in te ruilen voor een betrouwbare lening en kies voor wooncomfort in plaats van een hoge energierekening. Organiseer je straat, vraag de gemeente om hulp bij het verduurzamen van jullie woningen.

En ja …. help zo om Nederland ook een mooie en betaalbare plek te laten zijn voor de volgende generatie

Ps. Veel ouderen zullen in oudere huurwoningen wonen. Dat is natuurlijk lastig omdat je dan zelf niet al te veel aan je woning kunt/mag doen. Ik word sinds kort ook door woningcoöperaties gevraagd mee te denken hoe we sneller en slimmer kunnen verduurzamen, maar ik ben maar alleen, ik deel zo veel mogelijk kennis (ben ook mensen aan het opleiden) maar kan geen ijzer met handen breken.

5 reacties op “Sorry AOW’ers!”

 1. Misschien moeten we af van het idee dat een lening aan een persoon gekoppeld is.
  De verbetering waarvoor de lening verstrekt wordt is tenslotte ten gunste van de bewoner van de woning.
  De gemiddelde lening loopt langer dan dat men in een woning woont en er dus profijt van heeft.
  Verkoop je de woning, dan moet je maar zien of je de investering er uit krijgt terwijl je misschien eenzelfde investering in je nieuwe woning nogmaals moet gaan doen.

  Dat werkt remmend ook al is de wil om te verbeteren er wel.

  Koppel de lening aan de woning en verplicht deze bij verkoop (of verhuur) van de woning over te nemen. Dan haal je een grote drempel bij woningcorporaties, al dan niet seniore eigenaren weg.

  Voorwaarde is wel dat de lening voor de verbetering minder kost dan hij oplevert aan besparing natuurlijk.

 2. Beste Lars,
  Goed punt. Ik ben senior, maar niet gek. Ik heb een plan om te komen tot nul op de meter. Eind 2016 leende ik van een relatie € 5.000 en liet 12 zonnepanelen op mijn dak leggen. (naast de 12 oude kleinere panelen) Daarmee ging mijn rekening met het aflossingbedrag omlaag en hield ik veel stroom over. Dat was bestemd voor mijn warmtepomp die over 6 weken geïnstalleerd wordt. Samen met een WTW op mijn ventilatie. Daarvoor leende ik € 15.000 bij het energiebespaarfonds. In 10 jaar tijd los ik dat af met de besparing op mijn gasrekening. Half mei moet dat rond zijn waarna ik vanaf dat moment gasloos ben. Of ik ook nul-op-de-meter ben kan ik over een jaar constateren. Ik heb goede hoop!

  1. Je voorbeeld laat mooi zien dat er echte bespringen zijn die tot echte lagere energierekeningen leiden, dank voor het delen.

   1. Foutje(s) :
    Het waren 8 oudere kleinere panelen en geen 12. In de loop der jaren had ik veel isolatie toegepast waardoor ik inmiddels Energielabel A heb.
    Jij bedoelt natuurlijk ook besparingen en geen bespringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *