De kosten van een gasaansluiting afdoppen

Enexis verraste ons vandaag met het nieuws dat het afsluiten van het aardgas voortaan €732 gaat kosten. Dit bedrag schijnt het gemiddelde te zijn van wat het kost om een koperbuisje tussen de woning en de straatleiding te verwijderen.

Steeds meer mensen zijn klaar om het gas af te laten sluiten. Het schijnt namelijk dat boerderijen in Groningen instorten door onze sfeerhaarden en terrasverwarmers en dat we daarom met z’n allen besloten hebben dat het na turf, kolen, stookolie, stadsgas en aardgas tijd is voor wat anders.

Ik zelf sloot nog af in de tijd dat het een bezienswaardigheid was als je een warmtepomp nam. Het telefoongesprek met de netbeheerder ging toen ongeveer zo (heb het helaas niet opgenomen) :

“Hallo met Lars, ik heb een warmtepomp en heb daarom het gas niet meer nodig en wil de meter graag laten weghalen, wat kost dat”. “Oh wat leuk! Gefeliciteerd! Dat is gratis hoor, dat zit bij onze dienstverlening inbegrepen. We komen binnenkort wel even langs.”

Zo gezegd zo gedaan en binnen no time was de gasleiding in de meterkast afgedopt en van een zegeltje voorzien. (Met wel de opmerking dat ik onderdeel ben geworden van een jaarlijks terugkerende traditie waarbij de controleur van de netbeheerder komt kijken of ik niet TOCH stiekem gas ben gaan gebruiken en daarbij meestal het bestaande slot/verzegeling vervangt door een NOG zwaarder slot en kap)

Maar goed, gratis dus, wat voor mij niet echt gehoeven had maar wel sympathiek.

Sinds die tijd is er een hoop veranderd. Massa’s mensen zijn inmiddels klaar om hun steentje bij te dragen aan het stabiliseren van de bodem in Groningen en doen net als ik destijds een beroep op de netbeheerder. Die en masse in de stuip aan het schieten zijn getuige het persbericht van Enexis. zevenhonderdtweeendertigeuroenvijfcent. Of je een emmer leeg gooit.

Netbeheerders maken misbuik van het vacuüm dat momenteel bestaat doordat de Tweede Kamer geen idee heeft wat er zoal komt kijken bij het gasvrij maken van een woning. En de netbeheerders zitten wel gezellig aan tafel bij Economischer Zaken en Klimaat. “Ons verdienmodel gaat er aan als iedereen alleen nog maar vastrecht betaalt voor een beetje stroom”.

drie manieren om een gasaansluiting te verwijderen

Ze hebben de minister er van overtuigt dat het LEVENSGEVAARLIJK is als er 40cm gasbuis in de meterkast zit met een dop er op. “De hele leiding staat onder druk”. Klinkt best indrukwekkend “onder druk” maar we hebben het hier over 100 millibar. Dat is ongeveer drie keer de druk die je nodig hebt om een ballon op te blazen. Niet niks maar ook niet spectaculair en helemaal niks voor de buizen waar het gas door heen stroomt. Dit is een volslagen krankzinnige redenering. Het gevaar van een gasleiding zit hem in wat er gebeurt aan de andere kant van de gasmeter, op zolder. Daar wordt het aardgas gemengd met zuurstof en in de brand gestoken waardoor een vlam van 1200 graden ontstaat om water op te warmen van 40 naar 70 graden. De talloze explosies, branden en ontruimingen zijn daar getuige van.

De Geschillencommissie Energie oordeelde daarom in februari 2018 dat verzegelen meer dan genoeg veiligheid bood voor bewoner en gasondernemer. Maar dit is Nederland en zoiets is dus niet algemeen bindend verklaard, elke van de 7 miljoen Nederlanders moet en zal naar de rechter om zijn netbeheerder keer op keer tot de orde te laten roepen.

Waarmee we bij de vraag uitkomen wat nou billijk is. Ik snap ook wel dat je als CO2-productie-industrie niet tot in lengte van jaren verantwoordelijk wilt blijven voor de 40cm gasleiding in een afgesloten woonhuis. Waarom dan, lieve netbeheerders, sluiten jullie dan niet gewoon af bij de aftakking in de straat, dat is een putje graven, dop er op en klaar. Vervolgens zaag je met een haakse slijptol de leiding in de woning af. Maar nee, de hele oprit wordt open gegraven (wie betaalt de schade daarvan?) om het buisje zelf af te kunnen voeren.

Dit kan namelijk omdat mocht een volgende bewoner TOCH weer aan het Poetin-gas wil (omdat Baudet de woning kocht bijvoorbeeld) jullie ALTIJD een NIEUWE gasaansluiting maken. Zoiets als het heringebruik nemen van een afgesloten leiding bestaat niet. Waarom nemen we als samenleving dan niet de rationele beslissing om dat stukje buis te laten liggen? Onder mijn stoep liggen inmiddels meters COAX en telefoonkabel te rotten die daar voor altijd zullen liggen.

We krijgen als burgers al genoeg shit over ons heen omdat er geen ingenieurs in de Tweede Kamer zitten, deze gekkigheid kunnen we heel goed missen.

Tot slot : in flatgebouwen wordt WEL afgedopt omdat er anders misverstanden kunnen ontstaan in “gasloze” flats als er bijvoorbeeld nog iemand kookt op gas. Dit leidt tot rechtsongelijkheid tussen bewoners van grondgebonden woningen en appartementen, willen we ook niet volgens mij.

Samenvatting van mijn pleidooi : afdoppen en verzegelen en pas als de netbeheerder natte oksels krijgt van het idee van 40cm buis in een huis: afdoppen bij de straatleiding en de buis laten liggen.

Lars

PRO-TIP : Schuif de kraanmachinist een kratje bier toe en laat het stuk gasbuis tussen je parkeerplaats en de meterkast zitten, je kan daar heel mooi de kabel doorheen trekken voor je laadpaal, scheelt jou weer een weekend graven.

(Met dank aan iedereen die vrijwillig bijdroeg met links, foto’s en praktijkverhalen)


Reacties

10 reacties op “De kosten van een gasaansluiting afdoppen”

 1. Het wordt nog gekker, want het heeft er inmiddels alle schijn van dat de netbeheerders geen enkele juridische titel hebben om je zo’n rekening te sturen als je niet zelf opdracht verleend tot het verwijderen van de aansluiting. Ze suggereren alleen in allerlei brieven dat je die opdracht ‘moet’ verlenen. Op Tweakers is er inmiddels een bak ervaring van meer dan twee jaar (eerst alleen met Liander, nu met alle netbeheerders), een stroomschema, voorbeeldbrieven en tientallen cases van mensen die zonder kosten van de vaste lasten voor hun gas afkwamen. De meeste netbeheerders doen er inmiddels het zwijgen toe als je de stappen daar volgt.

  Zie https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1709785/0

  1. Dankjewel voor je reactie Bram

 2. Mij werd verteld dat het volgende ook werkt: zeg je gasaansluiting op bij je leverancier. Je wordt op een gegeven moment door Enexis benaderd met het verzoek om een nieuwe leverancier te kiezen. Zeg “ga ik doen”. Doe vervolgens niks. Op een gegeven moment komen ze gratis afsluiten.
  (niet uit eigen ervaring maar schijnt te werken bij Enexis)

  1. haha, goeie

 3. Mij is ondertussen de goesting om van het gas af volledig verloren gegaan. In januari nog van Enexis gehoord dat het 200 euro zou kosten om van het gas af zou gaan. Nu dus meer dan 600 euro. Waar sta je dan met je goede gedrag. Een erg domme move in de tijd dat we het van welwillende burgers moeten hebben. Ik bestel deze maand de warmtepomp maar of dat inductiefornuis er nu nog komt, ik vraag het me af. Gemiste kans!

  1. Philippe avatar
   Philippe

   Je houdt je gasaansluiting dan alleen voor het fornuis? Bedenk dan wel dat je alle kosten (vastrecht en transportkosten voor gas) alleen nog maar maakt voor een paar kuub gas die je voor het koken gebruikt. Dat wordt dan wel héél duur gas.

   In die context wordt het heel snel voordelig om over te stappen op een elektrisch fornuis, in welke vorm dan ook.

   En zoals hierboven te lezen hoef je helemaal geen kosten te maken om van het gas af te gaan. Wel tevoren even goed lezen dat je de juiste weg daarvoor bewandelt.

 4. *Andere tijden.*

  Mijn ouders kozen begin jaren ’70 voor elektrische (oliegevulde) radiatoren om het huis te verwarmen. Een ongelukkige keuze, want een jaar later werd er aardgas tot in de huizen gebracht. Tot de komst van een CV in 1990 heeft er onder de meterkast, achter een dun schotje, een afgedopte gasleiding gezeten. 18 jaar lang zijn er nul kosten in rekening gebracht en is er 1 á 2 maal een controle geweest. En ook het ontdoppen van de leiding in 1990 was, wat de netbeheerder betreft, geheel gratis.

  *Terug naar de onze.*

 5. Floris avatar
  Floris

  ik heb net 40 minuten met Thomas van Enexis gesproken. Totaal geen begrip voor de situatie van de consument. De overheid heeft het zo besloten, netbeheer voert alleen maar uit. Tuin moet ook de schop om de leiding te verwijderen, andere tussenoplossingen levert Enexis niet meer sinds 1 februari 2019. Ik ben flabbergasted

  1. Floris: ze weten echt niet hoe het zit bij Enexis. De overheid heeft dit niet zo besloten, de Netbeheerders hebben zelf besloten dat bij beëindiging van gasgebruik de meter en aansluitleiding verwijderd moeten worden. Juridisch hebben ze dat echter helemaal niet afgedekt. Dus suggereren en roepen ze maar wat, in de hoop dat je -om van het gedonder af te zijn- zelf opdracht geeft om het zaakje te laten verwijderen. En dan hebben ze wél een juridische titel om je een factuur te sturen.

   Zie: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1709785/0

 6. Philippe avatar
  Philippe

  En inmiddels (sinds maart 2021) kan de gasaansluiting geheel kosteloos verwijderd worden, mede dankzij de aanhoudende acties van Bram Bos en vele andere Tweakers op het hierbovengenoemde Tweakersforum.
  Hulde aan Bram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *