Keek op de Week / 2019-03

Speciaal voor de lezers van mijn eBook zal ik de komende maanden een blog bijhouden over mijn werk zodat jullie een beetje kunnen volgen waarom het schrijven soms een beetje stokt of waarom er opeens voorrang wordt gegeven aan ander hoofdstuk of zijstapje. Ik wens jullie veel leesplezier met dit kijkje in mijn wondere wereld.

Wat een week weer!

Maandag

Ik ging kijken bij een enorme woning van een agrarisch ondernemer. Ik leer weer heel veel in een openhartig gesprek : de zaken gaan goed maar zelfs dan zit al het geld in stenen en tractoren, voor woningonderhoud is eigenlijk geen geld ondanks een energierekening waar je U tegen zegt. Een rondgang leert dat er obscene hoeveelheden energie wegwaaien door de zolder waar je tegen de pannen kijkt, door kozijnen met gebroken enkel glas, door kerende deuren. Ik spreek af een plan te maken waarbij we beginnen met een kleine investering die de allergrootste lekken gaat dichten en de deal is dat we de gerealiseerde besparing inzetten voor volgende verbeteringen. Dit wordt een onwijs gave case wat dat betreft omdat het startverbruik zo krankzinnig hoog is, ik weet zeker dat het gaat lukken.

Dinsdag

Bijeenkomst met de partners waarmee we VVE’s adviseren. We zijn de adviestemplate sterk aan het stroomlijnen want bij de pilot die we deden kostte het met z’n dienen schrijven te veel tijd. We herverdelen een paar taken en besluiten lappen tekst in twee kaartgrafieken samen te gaan vatten. Goeie zin van gekregen en ook net op tijd want er liggen al weer drie aanvragen klaar waar we ja tegen hebben gezegd.

Woensdag

Ik keek er al een hele poos naar uit want ik zou eindelijk naar de Wolterbeekstraat in Den Haag gaan om daar een intake te doen voor een straatplan. Ik ben mijn prioriteiten namelijk sterk aan het wijzigen. De eerste 4 jaar heb ik eigenlijk alleen particulieren geholpen en daar waanzinnig veel van geleerd maar ik begon tot de conclusie te komen dat mijn impact daarmee maar beperkt zou zijn want hoeveel huizen zou ik in mijn eentje kunnen verduurzamen tussen nu en mijn pensioen? Honderden? Duizenden misschien, maar we moeten er de komende jaren miljoenen doen… Dus ik ben me gaan focussen op VVE’s (appartementen complexen) waar je met dezelfde inspanning gelijk 50, 75 soms wel 200 woningen onder handen neemt. Dat zet zoden aan de dijk!

Terwijl ik met die flats bezig was begon met iets te dagen: Een straat met dezelfde rijwoningen is eigenlijk een uit elkaar gepeuterde en naast elkaar gelegde flat zonder VVE! En bij de flats had ik inmiddels in de gaten gekregen welke kansen er eigenlijk voor het oprapen liggen. Lastig bij een VVE is om alle kikkers in de kruiwagen te krijgen. Bij een straat woningen heb je dat niet. Een droom begon zich te vormen: Als ik nou eens 1 woning in een straat net zo grondig kon onderzoeken als ik appartementen bekijk (daar zit zo twee dagen fulltime werk in) en dan de straat zo’n plan laat crowdfunden dan kan ik dezelfde kwaliteit leveren als ik nu in mijn professionele adviezen voor VVE’s doen, maar voor de prijs ver onder wat een particulier nu aan mij betaalt omdat ze de kosten delen….

Terwijl dat idee borrelde werd ik benaderd door de straatraad van de Wolterbeekstraat. Ze wilden een straatplan en volgden mij op Twitter. Ze hadden subsidie aangevraagd en wilden mij graag als adviseur! HOE GAAF WAS DAT! Exact wat ik zo graag wilde, en het feit dat ze ipv een crowdfundactie subsidie hadden aangevraagd, soit. Mijn opdrachtgever is dus de straatraad en niet een subsidieverstrekkende organisatie, fijn!

Goed, dat was de achtergrond. De intake dag zelf was geweldig. Onwijs vroeg op want om om 8:00 in Den Haag te zijn, da’s wel een dingetje. Het lukt prima, onderweg nog een trainee opgepikt want dit was een buitenkansje om gelijk al eens een blowerdoortest te zien. Het was nog koud genoeg voor infraroodbeelden dus daar begin ik snel mee.

Daarna met de wijkraad om tafel om ze mijn visie en werkwijze uit te leggen. Ik heb al snel even om me heen gekeken en ben gelijk blij, alle problemen die ik bij dit type woning verwacht zie ik voor me. Wat ik benoem wordt met instemming herkend.

Daarna splitst de groep zich in een groep die gaat kijken hoe een BlowerDoorTest gaat want Nick van AB-Lekdetectie was er ook inmiddels.

Ik ga met een andere bewoner mee om de woning van top tot teen te bekijken. Het zal jullie niet verbazen dat in deze woningen de ventilatieroosters DE grote boosdoeners zijn qua energieverlies, geluidsoverlast en tocht. Dat niet alleen.

Ik schrok me een ongeluk hoe smerig de tochtroosters in deze tien jaar oude woningen waren. Ik liet de bewoner zien hoe vies de spons is waardoor lucht de slaapkamer van de kinderen in wordt gezogen. Ik leg uit hoe het anders kan en er gaan ogen glinsteren.

Alle douchekoppen in de straat zijn van het 10 liter per minuut type laat een korte test zien. Na drie rondjes krijg ik langzaam in de gaten hoe ik dit type woning moet verbeteren. Ik ben benieuwd wat mijn energierekenprogramma straks gaat laten zien als ik alles op een rijtje zet. De rest van de dag bekijk ik nog drie woningen maar het rondje wordt steeds korten, copy-paste, zoals verwacht. Ruim voor de file pakken we de boel op en rijden we terug. Uitgewoond plof ik thuis op de bank, maar met een grote glimlach op mijn gezicht. Straataanpakken, dat gaat hem worden!

Donderdag

’s Ochtends een presentatie van de oplossingsrichting van een energierenovatie van een VVE in Best. 35 ruime seniorenwoningen met klemmende puien, tochtende ventilatieroosters, gevaarlijke kooktoestellen en een ijskoude gang…. Van tevoren was niet iedereen overtuigd van nut en noodzaak en was er ook geen behoefte aan isoleren. Na de presentatie was de stemming volgens mij unaniem verrast en enthousiast.

Daarna door naar..uhm, tja, een chique klant, ik kan daar niet meer over zeggen dan dat het ambitieniveau hier hoog is dat ik voor het eerst mijn eigen inpakklus ga krijgen, heel gaaf.

Vrijdag

Kantoordag, bellen in mijn netwerk om een loodgieter en klusjesman te vinden voor mijn klant van maandag. Bellen met klant die mijn plan wilde doorspreken en ik krijg opdracht een ventilatiespecialist te zoeken voor uitvoering van het project. Intake-aantekeningen van deze week verwerken en daarna werkelijk knallen met het ontwikkelen van deze website. Ik verbeter een aantal aspecten van de winkelervaring drastisch na diverse vragen van mensen die het wilde aanschaffen. Daarna lekker geluncht met een goede vriend en insluit de week af met een uur intervisie met een andere vriend waar ik helemaal leegloop over wat er sinds de kerst allemaal gebeurd is 🙂

Zaterdag

Ik weet met mijn zoons een dikke stroomkabel te trekken van de meterkast naar buiten, zonder dat ik door muren hoef of kabels in zicht te hebben. Heel gaaf, maandag de elektricien bellen die een extra 25A groep gaat plaatsen zodat ik hem ook daadwerkelijk kan gaan gebruiken, mijn Zappi laadpaal.

Fijn weekend!

Lars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *