De WuBaRo 80 graden warmtepomp – Wat we weten

Het internet ontplofte vandaag, “in Roden komt een warmtepompfabriek die COP4 luchtwaterwarmtepompen die water van 80 graden maken.

“Lars, wat vindt jij hier nou van?”,  “Pak maar in met je verduurzamingsplannen Lars want dit is plug en play keteltje vervangen, gas er uit, stroom er in en weer door…..”

If it sounds to good to be true, it usually is. Ik ben echt reuze benieuwd dus ik ben gaan zoeken en in dit blog hou ik bij wat er aan de hand is. De diverse journalisten hebben in ieder geval weer klakkeloos persberichten over zitten tikken en verdommen het opnieuw een zakjapanner te pakken om wat basis-rekenwerk te doen.

WuBaRo B.V.

vindbaarheid WuBaro met zoekmachines is slecht maar hun webadres is blijkbaar Wubaro.eu. Volgens de KvK opgericht in juni 2019. Er staan 7 andere bv’s op dat adres Grondzijl 10b, 9731DG Groningen geregistreerd.

Wat we weten over de pomp

In het interview hierboven zit een filmpje waarin de zijkant van de pomp getoond wordt en we kunnen een stukje van het typeplaatje zien (ge-update plaatje van een andere bron waarop alles te lezen is):

Model WS-40-KW (doet net als het persbericht een 40 kW warmtepomp vermoeden)
Rated Heating Capacity : 15 kW ……. uhm
Input power : 4 kW … waarmee we gelijk de COP weten : 15/4 = 3,75 ….
Current en Powersupply zijn beetje ambigu, we houden even de 4 KW van hierboven aan tot we weten of het 380 of de in NL gebruikelijke 400V is.

En dan het interessantste, er staat wat natuurkunde op :

opwarmen van 40 naar 80C 370L/uur (maar bij welke buitentemperatuur?)
De hoeveelheid warmte die er dan wordt toegevoegd is 4187 Joules x 40 graden x 370 liter = 61.967.600 Joules in 3600 seconden = 17.213 watt

opwarmen van 60 naar 80C 640L/uur (maar bij welke buitentemperatuur?)
De hoeveelheid warmte die er dan wordt toegevoegd is 4187 Joules x 20 graden x 640 liter = 53.593.600 Joules in 3600 seconden = 14.887 watt

Dit is dus ook in de verste verte geen 45 kW! We hebben dus echt met een 15 kW Warmtepomp te doen.

Maar wat mist : bij welke buitentemperaturen worden deze rendementen gehaald? Als dat bij 15 graden is… lekker belangrijk want dan heb je zoveel warmte niet nodig. Wat je minimaal wilt weten is de SPF, het gemiddelde rendement tijdens een Nederlandse winter van gemiddeld 7 graden plus de werkingsgraad bij -5, als het echt koud is.

Koudemiddel is R134A, 3200 gram
Dit koudemiddel is zwaar gereguleerd en het middel wordt op termijn verboden vanwege het gevaar voor de planeet, het is namelijk een gigantisch sterk broeikasgas. Het koudemiddel is geregeld in het nieuws vanwege illegale import (link). Het verbaast me ernstig dat zoiets revolutionairs werkt met een middel dat standaard gebruikt wordt in auto-airco’s en veel warmtepompboilers (i.v.m. de hoge temperaturen die R134A toestaat).

Geluidsdruk : 63 dB(A)

Dat wordt nog een uitdaging als wetgeving aangenomen wordt die 40 dB op de erfgrens gaat afdwingen.

Van de Wubaro.eu website

“De eerste twee type cv-ketels die we in productie hebben zijn de standalone ketels zonder warm kraanwater met een vermogen van 30kW en 45kW.  Deze eerste serie gasvrije cv-ketels is ontwikkeld in nauwe samenwerking met een bedrijf in China. Op een relevant onderdeel van deze ketels ligt een patent dat in handen is van de oprichter van Wubaro. Door ervaringen in Azië afgelopen jaren, waar de oprichter van Wubaro bij betrokken is geweest, is het moment aangebroken om een door-ontwikkelde unit met in Nederland ontwikkelde  besturingstechniek op de Europese markt te introduceren. De opgedane internationale ervaringen zijn gebruikt om deze nieuwe ontwikkeling voor toepassingen in woningen mogelijk te maken.”

Merk op dat ze in stappen van 15 kW omhoog gaan, dit zou betekenen dat de kleinste unt uit twee buitendelen van 15 kW bestaat?

Ik heb geen patent kunnen vinden op naam van Wubbo van der Roest…..

Ik kan sowieso bar weinig vinden over Wubbo, het is net of hij pas een paar jaar bestaat…. En welke warmtepompgoeroe heeft er op LinkedIn nou maar 1 recommendation, op het vakgebied van koeltechniek en dan ook nog van een verpleegster ? Het lijkt wel of Wubbo niet echt Wubbo is. Hallo journalisten, wanneer gaan jullie Google gebruiken om claims te onderzoeken?

LinkedIn Endorsement

Mijn visie

Hoge-temperatuur-warmtepompen zijn het goede antwoord op de verkeerde vraag (zie mijn blogs daarover op Installatie.nl). Want we moeten gewoon heel veel energie besparen om de Nederlandse klimaatdoelen te halen. Door lui een hoge temperatuurpomp te kopen (die bestaan al een poosje) en niets te doen aan de kieren en andere energieverliesposten draag je niets bij. De vlag uithangen want “wij zijn van gas los” zal heel snel niet meer geaccepteerd worden als geslaagde energietransitie.

De praktijk wijst uit dat het overgrote deel van de Nederlandse huizen prima kunnen draaien op 40-50 graden als er gezond geventileerd wordt, kieren gedicht worden en betaalbare schilverbeteringen zoals HR++ in plaats van thermopane uitgevoerd worden. En een beetje moderne CV-ketel kan prima op 40 graden gezet worden, en op die manier méér gas besparen dan door de elektriciteitscentrale overuren te laten draaien voor de hoge temperatuurpompen die staan te trappelen in de coulissen.

Tot zover

Naschrift 25 juli 2020 : 

De lening van de Rabobank kwam er, de aangifte wegens oplichting ook. Case closed.

Als je dit onderzoek leuk vond dan vind je ons e-book over zelf plannen maken voor het op een verstandige manier verduurzamen van je huis vast ook leuk.

 


Reacties

20 reacties op “De WuBaRo 80 graden warmtepomp – Wat we weten”

 1. Marco Wamsteeker avatar
  Marco Wamsteeker

  Als je de 3 trappen optelt kom je op 45kW. En 380V is er al heel lang niet meer.
  Kennis van E is blijkbaar ver te zoeken daar in Groningen.

 2. Philippe avatar
  Philippe

  Heb je het onderste stukje van het typeplaatje gezien bij 0:25? Dat ding maakt 63 dB(A) geluid! De meeste moderne buitenunits ziten rond de 50 dB(A). Dat betekent dat deze Wubaro ACHT keer zoveel geluid maakt! Elke 3 dB is immers een verdubbeling….
  Iemand nog steeds interesse…?

  1. Paul Inklaar avatar
   Paul Inklaar

   Het verschil tussen 50 en 63 is een factor 13.

 3. Max current rating 5.5A x 3. Dus bij 400V wordt er toch mooi 3x 220Vx 5.5A ofwel 6500 W opgenomen vermogen gevraagd. Bij 15000W afgegeven vermogen is de COP dan nog maar 2.3…

  1. Ik ben niét heel goed in hoofdrekenen maar hoeveel is 3x 220 x 5.5?

 4. Vraag me ook af hoe betrouwbaar een warmtepomp fabrikant is die gevestigd is op hetzelfde adres als de lokale Autotaalglas franchiser……

 5. Is dit overigens dezelfde Wubbo die 5 jaar geleden nog dakloos was en nachtrondwandelingen verzorgde in Groningen, en die 3 jaar geleden met een collega-dakloze naar de poolcirkel wilde rijden ? En die is nu warmtepomp patent houder met contacten in China ? Of misschien toch een slimme alibaba-inkoper?

  1. Jan Haaijer avatar
   Jan Haaijer

   Ja dat is hem! Ik was toen ook naar de Noordkaap!

  1. Philippe avatar
   Philippe

   Nou, dan zijn er toch wat opvallende kenmerken:

   – Max outlet water temperature 75°C (maar het heet wel 80 Degree Industry High Temp)

   – Working temparature range of outdoor: 5°C to 43°C (klein probleempje met ons klimaat in NL….)

   – Een COP die de 2.6 niet haalt.

 6. Gideon Goudsmit avatar
  Gideon Goudsmit

  Zoals met alle verhalen die to good to be thru klinken zal ook dit wel een broodje aap zijn , met een input van 4 kw en een output van 14,7 kw warmte komt de vraag boven , bij welke buiten lucht temperatuur ? 63 Db is te veel geluid om acceptabel te zijn voor de omgeving maar vooralsnog geloof ik allang niet meer in sprookjes

 7. Dat warmtepompen temperaturen tot 80 graden kunnen bereiken is geen nieuw feit, echter de cop waarde die het bedrijf opgeeft is wel een nieuw feit, echter nergens wordt aangetoond of dit ook wel in de praktijk gehaald wordt. In Nederland wonen de meeste mensen in die saaie eengezinswoningen, in het buitenland is dat toch wel anders. Daar kan deze warmtepomp een kans van slagen hebben als het product levert wat de fabrikant denkt te kunnen. Geen enkele bewijs tot nu toe geleverd door Wubaro of kunnen vinden.
  Overigens bij die saaie eengezinswoningen die vlees noch vis uitstraling hebben, heeft deze warmtepomp al geen schijn van kans opdat het teveel lawaai produceert.
  Er zijn genoeg grote vrijstaande huizen met grote tuinen, vooral in het buitenland waar deze warmtepomp een uitkomst kan zijn, als de cop waarden op waarheid zijn berust, kan je dan bijvoorbeeld relatief gunstig je huis verwarmen, zonder grote isolatiemaatregelen te nemen. Een mooie vloer die je vaak vindt in een jaren 30 huis hoef je dan niet te slopen voor een vloerverwarming.
  Overigens de Nedrlandse woningen moeten uiteindelijk van het aardgas af, Nederland gaat niet van het aardgas af, om dunkelflaute te kunnen opvangen wordt de capaciteit van aardgascentrales fors opgevoerd. Dit alles wordt weer met internationale certificaten rechtgetrokken. Ook leuk om te melden is dat de wereld aan de vooravond staat van een explosieven toename van het gasverbruik. Vooral buiten Europa. Zie navolgend artikel ;
  https://www.iea.org/newsroom/news/2019/april/key-gas-trends-2018.html

 8. Frits Nolet avatar
  Frits Nolet

  Opgenomen vermogen moet je niet met 380/400V berekenen maar met 220/230V. Dan kom je op 3×5,5Ax230V=3,8kW. Met 15kW raten heating kom je dan op een COP van 3,95.

  Mijn vraag is: Hoe kom je aan de ingangstemperatuur van 40 of 60 graden?

 9. Philippe avatar
  Philippe

  @Frits Nolet:
  Die 40-60 graden retourwatertemperatuur komt uit de standaard CV-techniek. Een radiator werkt optimaal bij (is berekend op) een temperatuurval van 20 graden. Dus als je er water van 80 graden in stopt (CV aanvoer) dan komt er 60 graden uit (CV retour). Houd je dan nog rekening met andere verliezen, dan weet je dat je retourwater (ingangstemperatuur dus) ergens in die range zit.

  1. Frits Nolet avatar
   Frits Nolet

   OK, duidelijk. Maar als je in de ochtend begint met opwarmen van het huis dan is de hele installatie gevuld met water van 16-18 graden. Als je dat naar 80 graden wilt brengen zal de COP nog wel wat omlaag gaan neem ik aan…..

 10. bouquet avatar
  bouquet

  De ketel op de achtergrond op de foto in DVHN lijkt wel heel veel op de mango op Alibaba , waarschijnlijk is de fabriek in Roden straks niets anders dan een spuiterij : wit verfje erop , eigen sticker en klaar.
  Nog R134 gebruiken in een “nieuw” model CV is natuurlijk een doodzonde , evenals een lawaaiproductie van 63 dBa.
  De warmtepomp moet ’s nachts de meeste energie leveren , dan is de buitentemperatuur het laagst en wordt je uit je slaap gehouden door je CV….
  De nieuwe norm is niet voor niets 40 dBa.

  Ik zou heel voorzichtig zijn , heel heel voorzichtig ,
  net zoals die accu voor thuisopslag met bladeren en zout waar we helemaal niets meer van horen…………….

 11. Op wat basale kennis na heb ik geen verstand van warmte en koude techniek. In mijn vak (vastgoed) is het van belang dat je de “praatjes makers” of zelfs oplichters snel herkend ….. en laat ik in de uitoefening van mijn vak deze zogenaamde uitvinder eens tegen gekomen zijn ….. wij hebben er geen zaken mee gedaan

 12. Helaas hebben we weer een leverancier die het verhaal net niet helemaal eerlijk omschrijft. Dat de warmtepomp een cop kan halen van 4 geloof ik graag. Maar dan wel bij een watertraject van 30 naar 35 graden, met een buitentemperatuur van 7. We moesten in Nederland Bij deze waarden de COP opgeven. Niets mis mee, in Nederland is het namelijk gemiddeld namelijk rond de 8 graden. Welke temperatuur hebben we dan nodig om een huis warm te krijgen? Dit is dan zeker geen 80 graden. Waar gaat het dan fout. Een warmtepomp is het meest efficiënt als hij een temperatuur verschil kan maken van 5 K, hoog temperatuur warmtepompen meestal 10 K. Alles groter is inleveren in efficiëntie. Dus het is NIET alleen zo’n warmtepomp plaatsen maar ook een buffer van minimaal 200 liter, ( ook voor een snelle ontdooi cyclus) een secundaire pomp die draait op de ideale Delta T van het afgifte syteem en natuurlijk nog een boiler voor het tapwater gedeelte.
  Om toch grotere stappen te kunnen maken zijn er systemen die eerst een stap maken in 410a of R32 en dan de tweede maken indien het nodig is in 134a.
  Het is dus niet altijd even makkelijk om zo maar over te stappen naar een hoog (of laag) temperatuur warmtepomp. Er komt echt wel meer bij kijken, maar het kan absoluut, maar wel compleet doen en zeker niet met Chinese warmtepompen.
  Er zijn voldoende merken in Nederland, maar bijzonder weinig met mensen in dienst die het verhaal goed kunnen uitleggen. Over de gemiddelde kennis van de Installateurs maar helemaal niet te spreken. De gemiddelde particulier gaat sowieso mee in de negatieve stroom van het sociale netwerk en die krijgen terecht met bedrijven zoals deze weer gelijk.
  Dus willen we van het gas af? Ja maar zonder te veel moeite en kosten. Kan dit? Ja dat kan en we moeten denk ik ook. Al was het alleen maar om het verzakken van de huizen hier in het noorden tegen te gaan. En denk ook aan de eigen portemonnee….wat gaat de kuub gas kosten binnen een paar jaar en zet daar tegenover de prijs van de kWh.

  1. Hoi Jeroen,

   Dit blogje van een paar honderd woorden kan natuurlijk nooit alle nuances van een integraal plan weergeven, dat doe ik in mijn boek wel. Zoals je wellicht tussen de regels door kunt lezen is bij mijn alles gericht op het verlagen van de watertemperatuur van 80 naar 60 en dan van 60 naar 40 (hoewel daarvoor meer gedaan moet worden en dus duurder is en dus planmatig uitgevoerd moet worden)

 13. Jos van der Veen avatar
  Jos van der Veen

  Dit bedrijf is inmiddels aangemerkt als een frauderende organisatie en heeft ed Rabobank voor 1 miljoen opgelicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *